Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés

Bankváltás

Tisztelt Ügyfelünk!

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk Önnek, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie abban az esetben, amikor a bankváltásról hoz döntést.

A bankváltással kapcsolatban további hasznos információkat talál a Magyar Nemzeti Bank honlapján a következő elérhetőségen:
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankszamlak/bankszamlavalasztas-es-bankszamlanyitas/egyszerusitett-bankvaltas

Tekintettel arra, hogy a Porsche Bank Zrt. pénzügyi vállalkozássá történő átalakulása következtében a Bank nem végezheti a pénzügyi szolgáltatások közül a betét gyűjtését és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadását, valamint pénzforgalmi szolgáltatás nyújtását, a bankváltás előtt, ill. az új bankszámla megnyitása előtt érdemes az alábbi szempontokat saját érdekei szem előtt tartásával átgondolni:

A választásnál érdemes kiemelt figyelmet fordítani az Ön számára fontos szempontokra, mint például a bankfiók elérhetősége/elhelyezkedése, nyitvatartási ideje, van-e ATM a lakhelye, munkahelye közelében, stb. Ezzel kapcsolatosan segítséget nyújt az MNB Országos fiók- és ATM kereső alkalmazása

Mit jelent és hogyan kezdeményezhető a bankváltás?

A bankváltás a számla tulajdonosa(i) által, a kiválasztott új banknál kezdeményezhető. A közös számlák esetén erre csak együttesen van lehetőség. Ezt a számlaváltási meghatalmazás kitöltésével teheti(k) meg, melyet a régi bank (a Porsche Bank) nem utasíthat vissza. A meghatalmazást követő 2 munkanapon belül az Ön által választott új bank felkéri a régit, hogy 5 munkanapon belül adja át neki:

a)       A beérkező ismétlődő átutalások, a rendszeres ismétlődő átutalási megbízások, valamint a beszedési felhatalmazások adatait (például az utalás összege, gyakorisága, határideje, azonosítója).

b)       Az adatokat a megelőző 13 hónapra vonatkozóan kell átadni. (Az átadott adatokról díjmentes kimutatást kell adni a számlatulajdonos részére is, ha ezt kéri.)

A bankváltással tehát az Ön régi, megszűnő fizetési (bank-)számlájához tartozó adatok és egyenleg átkerül az új banknál nyitott bankszámlához anélkül, hogy azokat Önnek ismét, egyenként meg kellene adnia.

Ön, mint számlatulajdonos a számlaváltási nyilatkozatban meghatározhatja azt a kezdő munkanapot, amelytől a különböző tranzakciókat az új számláról kell teljesíteni. Ez nem lehet későbbi dátum, mint a Porsche Banknál vezetett fizetési számlája megszűnésének dátuma, legkorábbi időpontja pedig az adatok új intézményhez történő megérkezését követő 6. munkanap. Tekintettel arra, hogy a Porsche Banknál vezetett fizetési számlája a felmondási idő lejártával meg fog szűnni, ezért annak megszűnéséről külön nem kell rendelkeznie.

Amennyiben a feltételek teljesülnek, az adatok átadását követően a korábbi számla megszűnik, a bankszámlán lévő pozitív egyenleg utalásra kerül az új számlára. Ez alól kivétel például - vagyis nem szüntethető meg a számla - ha a számlán negatív egyenleg (például folyószámlahitel-tartozás) van. Erről a pénzügyi intézmény haladéktalanul köteles tájékoztatni a fogyasztót.

A bankszámla megszüntetésének nem lehet akadálya az, ha több szolgáltatással együtt (például netbankkal, sms-szolgáltatással, biztosítással) bankszámlacsomagban vette igénybe a szolgáltatást vagy egyéb kapcsolata (például hitelszerződés) is van.

Abban az esetben, ha a folyamat fennakadásmentesen zajlik le, a bankváltás akár 13 munkanapon belül meg is történhet.

Az új bankszámla megnyitása előtt javasoljuk még figyelembe venni még az alábbi szempontokat is:

·      Térképezze fel, hogy milyen kapcsolódó szolgáltatásokat vett igénybe a régi szolgáltatónál, és azt is, hogy a hasonló szolgáltatást megkapja-e az új számlához is.

·      Még a bankváltás kezdeményezése előtt egyenlítse ki a számlán lévő folyószámlahitel-tartozást, hiszen negatív egyenleggel a számlát nem lehet lezárni.

·      Az átmeneti időszakban is tartson annyi pénzt a régi számlán, hogy a korábbi tranzakciók teljesíthetők legyenek.

·      Érdeklődjön a számlaváltás lépéseiről és ezek határidejéről, a szolgáltatók feladatairól, és ha vannak, a felszámított díjakról.

Kérdés, kérés esetén az alábbi elérhetőségeinken állunk rendelkezésére:

-          Bankfiók:         1139 Budapest, Fáy u. 27. II. em.

-          Telecenter:      +36 (1) 465-4700/6. menü

-          email:              netbank(kwfat)porschebank(kwfdot)hu

-          honlap:            www.porschebank.hu

Budapest, 2019. március 5.

Porsche Bank Zrt.